fredag 27 november 2009

Walfisz gästföreläser om "Entreprenörskap i spelindustrin"

Vår nyligen utsedda hedersdoktor kommer och håller ett inspirationsseminarium. Det kan vara väl värt att besöka.

/Mikael

Låt dig inspireras!

Under jubileumsåret ordnar vi ett antal inspirationsföreläsningar och det är nu dags för den fjärde:
 
Martin Walfisz, grundare av och tidigare vd för dataspelsföretaget Massive Entertainment, håller ett inspirationsseminarium den 2 december.

Ämne: Entreprenörskap i spelindustrin
Tid: Onsdag 2 december kl. 13:00-15:00
Plats: Sal Smaragden, Soft Center, Ronneby

Martin Walfisz tillhör den första generationens studenter som inspirerade BTH att bli internationellt ledande inom programvaruteknik. Walfisz började studera i Ronneby 1992 och grundade företaget Massive Entertainment fem år senare.

Med sin utbildning och sitt entreprenörskap personifierar Walfisz högskolans ambition att vara innovativ inom tillämpad IT. Han utnämndes till hedersdoktor vid BTH tidigare i år.

torsdag 26 november 2009

PT-ölet, en klassisk dryck

I Villa Viola, Brunnsparken, bryggdes hösten -91 det klassiska PT-ölet. I gömmorna på vinden så hittade jag denna etikett som användes för att etikettera de bruna halv-liters flaskorna som pluggades med kapsyler. Jag minns att vi var riktigt oroliga för att flaskorna skulle sprängas. På något sätt hade vi lyckats med att skapa mer bubblor än normalt, mer i still med bubbel-vin. Men Niklas C (pt90nc) hade flaskorna i sitt rum i badkaret så skadan hade inte varit så stor.

Ölet var drickbart med ett stort inslag av kolsyra. NIclas, jag och Tobias var dock nöjda. Men, projektet upprepades aldrig...

Niclas är förresten här ibland och föreläser om Scrum, fråga honom gärna om han kommer ihåg PT-ölet.

fredag 6 november 2009

PHP-programmerare, extra-hjälp till Noda

Noda Intelligent Systems (http://www.noda.se/) behöver PHP-utvecklare.
NODA Intelligent Systems är ett svenskt företag i forskningens framkant. Vi utvecklar och marknadsför system för intelligent övervakning och kontroll av fjärrvärmesystem.
Noda´s VD, Fredrik, kontaktade mig, han behöver PHP-utvecklare. De har i närtid ett större utvecklingsbehov än de hinner med så de vill förstärka sin utvecklingsida med någon mer.

Uppdraget är (troligen) tidsbegränsad och deltid/per timme. Fredrik kan även tänka sig att jobbet utförs på distans, iallafall delar av det.

Detta kan nog vara en bra extra inkomst för studenter. De som jobbar med programmeringen nu på Noda  är PT-studenter, så du hamnar i gott sällskap.

Du hittar kontaktuppgifter på Noda´s hemsida. Maila dem och referera till detta inlägg.

tisdag 3 november 2009

PT93's logotyp


Fick denna av Martin Fredriksson (pt93), tror att han (?) och några av klasskompisarna i PT93 är upphovsmakare till bilden. Riktigt stilig faktiskt. Vet dock inte om den har något namn. Vet ni mer om bildens historia så får ni gärna säga till, lägg en kommentar eller nåt.

Young Fogelström (pt93) minns följande om logon:
Som jag minns det: Den gjordes av bland annat en kille som heter "Danne" - Dan. Och den hette Piraya. Dan bor sedan ganska länge med familj i USA och jobbar med programvaruutveckling.
mvh Young

tisdag 13 oktober 2009

Walfisz hedersdoktor i Programvaruteknik

Martin Walfisz, pi92mw (?), är nu hedersdoktor i Programvaruteknik vid BTH. Jag är lite osäker på hans akronym, trots att jag själv skapade den för många många år sedan. Han började som student vid BTH hösten -92, samma år som jag själv gick ut PT. Jag tror nästan han hade mig som labbhandledare i C++-kursen, men det ser ju ut som han lyckades ändå... Bra jobbat Martin!

BLT.se har en artikel om hans utnämnande, skriven av Marita Kangestad. Bild från BLT, fotograf okänd. Läs artikeln här:

blt.se: Datasnillet utnämndes till hedersdoktor

Saxat från artikeln:
Det började med 700 000 kronor på fickan och tre anställda som aldrig haft ett jobb eller gjort några datorspel innan. Tre år senare var strategispelet Ground control färdigt till en kostnad av 20 miljoner kronor.
Och 2007 släpptes World in conflict. Det blev årets strategispel över hela världen och världens femte bästa pc-spel. Strategispelet kostade 100 miljoner att ta fram och under de två åren det tog att utveckla spelet växte bolaget från 30 till 130 anställda.
I våras lämnade den numera fyrbarnspappan Martin Walfisz Massive entertainment och startade det egna bolaget Planeto. Och i går utnämndes han till hedersdoktor vid BTH:s akademiska högtid.


Länkar:
http://www.planeto.com/
http://www.massive.se/

Gratulerar Martin och lycka till med det nya företaget.

fredag 9 oktober 2009

Jobba extra med ASP.NET och C#

Fick nedanstående från en företagare, extrajobb med ASP.NET och C#.

/Mikael


Hej på er,
Jag skulle vilja ber er om en tjänst. Hade varit hemskt tacksam om nu kunde förmedla vidare detta mail och länken till jobbannonsen till era studenter. Jag såg att ni var ansvariga för webbutvecklingsprogrammen på BTH så det är därför jag kontakta er. Jag är säker på att det finns någon duktigt student i någon av era klasser som besitter kunskaper i det vi söker och som gärna vill arbeta extra vid sidan av studierna samtidigt som de få en god erfarenhet.

Det handlar om projektjobb som kan vara allt ifrån 20h-56h-100h under allt ifrån 1-4 veckor. Antal projekt är oklart, men om det fungerar bra mellan personen och företaget finns stora möjligheter till att fortsätta att arbeta för företaget då de har många projekt liggandes.

Arbetet handlar om webbapplikationsutveckling i asp.net & c# miljö. Det är inget avancerat arbete men självklart behövs kunskaper i områdena. Viktig del hos den som söker är också personligheten.

Företaget finns i Karlskrona men man kan arbeta från distans.



Med vänlig hälsning
maxkompetens
Karl Strömberg
Account Manager
Framtidsvägen 12
351 96 Växjö
Tel: 0733-20 56 36
---
Projektjobb inom webbutveckling - asp.net & c#

Information about the assignment

För kunds räkning söker vi nu en duktig systemutvecklare av webbapplikationer. Kundföretaget är beläget i Karlskrona och har varit verksamma i branschen sedan 2000. Totalt har företaget fyra anställda och arbetar med allt från försäljning, projektledning, utveckling, support och ekonomi. Oftast arbetar företaget som underleverantörer till reklambyråer. Företaget huvudinriktning är programmering av webbplatser och hemsidor, men de arbetar inom en mängd olika områden.

Uppdraget kommer att ske på distans med något enstaka besök nere hos företaget. Företaget behöver din hjälp då flera projekt ligger i hög och väntar på att hanteras. Anställningen kommer att ske på projektbasis vilket innebär att du som hyrs ut till företaget arbetar med ett projekt i taget. Fungerar allt bra finns stora möjligheter att fortsätta med fler projekt inom företaget.

Requirements of person:

Eftersom mycket av arbetet sker på distans är det en förutsättning för dig som söker att du är driven, självständig och ansvarfull. En självklarhet är att du har erfarenhet och kunskap av programmering i språken asp.net samt c#. Personligheten hos du som söker är väldigt viktig då företaget värderar en fungerande relation högt.

För frågor kontakta Karl Strömberg på mobilnummer: 0733-20 56 36

torsdag 10 september 2009

PT-student med webbplatser för blekingska dialekter

David Eriksson (pt98der), uppmärksammades i Blekinge Läns Tidning (BLT) häromdagen. På första sidan visades han och hans två webbplatser om blekingska dialekter. Webbplatserna det talades om äro:
2good.nu/blekingska
folkmun.se
"På David Erikssons två roliga sajter finns alla möjliga och omöjliga ord samlade.
Och roligast av dem alla är de typiskt gammaldags orden han snappat upp hos sin hustrus blekingskas släktingar.
Första gången David träffade dem satt han nästan förstummad.
– Bara ett sådant ord som nytig (pinsam) eller flåtigt (som i fett hår) och lase (trasa), säger David och smakar på en annan favorit, speka, som enligt hans källor betyder att krafsa, men som han upptäckt kan ha otaliga underbetydelser."
Läs hela artikeln på blt.se (bilden är från blt.se):

http://www.blt.se/makarotti/davids-vurm-gamla-blekingska-ord%281506099%29.gm#articleimage-popup

måndag 31 augusti 2009

KHE är ny Programansvarig för SE/ISE


Kennet Henningsson är utsedd till ny programansvarig för SE och ISE. Han ersätter Mikael Roos som därmed får mer tid över till programansvaret för WIP, studierektorskapet, distanskurser, denna trevliga webbplats och annat smått och gott...

Jag tvingade Kennet att presentera sig själv, här kommer det!

Presentation Kennet Henningsson

Jag har återvändande till BTH från ett antal år i Telecom industrin. Är i grunden en Programvarutekniker med Licentiat examen min inriktning har hela tiden varit mot Kvalitetsaspekter inom programvara. Intresset var att se hur Processer, design och arkitektur samspelar för att uppnå önskade kvaliteter i de system som utvecklades.

Den industriella erfarenheten innefattar Process-, Kvalitet- och Underleverantörs- frågor. Har arbetat mot multinationella företag som Project Quality Managemer där vikten var att kunna redovisa och förbättra företagets produkt- och process kvalitet. Har även erfarenhet av att styra underleverantörer för att balansera kostnad, kvalitet och effektivitet genom utvecklingsprocessen.

Framtiden på BTH ser jag att kommer att präglas av att bibehålla och förstärka den goda utbildning som Software Engineering och International Software Engineering programmen idag är vid BTH.

Jag ser fram emot att få jobba vidare med kvalitet, processer och projekt inom dessa utbildningar, detta är något som jag anser är central men också intressant och utmanande.

Hälsningar Kennet Henningsson, Programansvarig SE/ISE


Här hittar du Kennets kontaktdetaljer. En liten googling på Kennets historia ger följande smaskiga artiklar. Om jag räknat rätt så måste Kennet vara en gammal hederlig pt96:a! (Update: pt96khe, enligt säker källa)

Forskningsprofilen: Kennet Henningsson Med programvarukvalitet i centrum




Vi önskar Kennet all lycka till!

/Mikael

fredag 28 augusti 2009

ISE07 bloggar från Atlanta


http://www.software-engineering.se/

Läs och se vad våra pt-resenärer sysslar med på sin termin i Georgia Tec, Atlanta, US.

Ola o Eilif verkar riktigt aktiva i sitt bloggande!

/Mikael

måndag 24 augusti 2009

Lic avhandling i "Strategic Decision Support for Software Intensive Product Management"

En ny licavhandling inom vårt område, för intresserade.

/Mikael

You are welcome to attend Mahvish Khurum's licentiate seminar at the School of Computing, Blekinge Institute of Technology.

Time: 13.15-15, September 10
Place: Safiren, Soft Center VI, Ronneby

Thesis title: "Strategic Decision Support for Software Intensive Product Management" Research education subject: Software Engineering

Examiner and advisor: Prof. Claes Wohlin, BTH
Main Advisor: Dr. Tony Gorschek, BTH

Opponent: Prof. Kristian Sandahl, Linköping University

The thesis is available at:
http://www.bth.se/tek/aps/mkm.nsf/pages/licentiate-material

After the seminar there will be some refreshments. Please contact Monica Nilsson (monica.h.nilsson@bth.se or 0457-385842) no later than September 4 if you intend to participate.

The research has been conducted within the research programme BESQ - Blekinge Engineering Software Qualities.

Please forward this information to anyone who might be interested in this matter.

Abstract:

Context: At the core of choosing what features and level of quality to realize, and thus offer a market or customer, rests on the ability to take decisions. Decision-making is complicated by heterogeneous understanding of issues such as priority, implication of realization, and interpretations of strategy as pertaining to the short- and long-term development of software
intensive systems. The complexity is further compounded by the amount of decision support material that has to be taken into account and the sheer volume of possible alternatives that have to be triaged and prioritized, thousands, or even tens of thousands of requirements can be the reality facing industry. There is a need to develop the functionality that is strategically most important while satisfying customers and being competitive, cost efficient, and minimizing risk. In order to achieve a balance between these factors, it is important that within an organization, all stakeholders agree on the strategic aspects to be considered and their corresponding relative importance.

Objective: The objective of this thesis is to provide strategic decision-making support for product management of software intensive products.


Method: A number of empirical studies, set in both academia and industry have been performed. The research methods used span from systematic reviews, case studies to experiments, all aligned to identify possibilities for improvement, devise solutions, and validate these solutions in several steps.

Result: The methods presented in this thesis can be used to evaluate strategic alignment and identify possible root causes for misalignments. To strengthen strategic alignment, the methods and results in the thesis can be used by product managers for making effective and efficient strategic decisions regarding portfolios and products, following a systematic and aligned process.

Conclusions: The area of product management in the context of market-driven software intensive product development is a field with unique challenges. The specifics of the solutions are based on industry case studies performed to gauge state of the art as well as map the main challenges. The decision-making support developed takes the form of models and methods that
support software product management in strategic alignment, requirements triage and portfolio level decisions.

torsdag 13 augusti 2009

JamesList Söker en Grym Webbutvecklare

Fick en påringning, webbutvecklare behövs... Såna här jobb kan man få från ISE, SE eller (framförallt) WIP. Kravprofilen överensstämmer till fullo med WIP's innehåll. Kul att se.

Cool site, intressant innehåll...

/Mikael

www.jameslist.com

Vi driver världens största marknadsplats för dyra, roliga saker som jetplan, helikoptrar, bilar, båtar och klockor. Det går riktigt bra, därför söker vi dig som brinner för att bygga stora, smarta webbtjänster till vårt huvudkontor i Stockholm.

Vi vill att du...

* Har mycket god kunskap om PHP, AJAX och XML
* Har god kunskap om XHTML, CSS och Javscript (prototype och jquery är ett extra plus)
* Har god kunskap om MySQL
* Kan administrera en linux baserad server
* Har högskoleutbildning eller motsvarande arbetslivserfarenhet
* Gillar att hitta smarta lösningar och håller dig i framkant

Vi erbjuder...

* Ständiga utmaningar
* Schyssta arbetsvillkor
* Rolig arbetsmiljö
* Att bli en del av en internationell succé

Skicka ett mail till noam@jameslist.com med CV, kort introduktion till dig själv och gärna synliga exempel på projekt du varit med att bygga.

Best regards,

Fredrik Karlberg
JamesList

Riddargatan 17
Stockholm 114 57, Sweden
Direct +46-8-12207574
Mobile +46-733804987
fredrik.karlberg@jameslist.com

www.jameslist.com

måndag 10 augusti 2009

Fredriksbergskolans tidningsprojekt: Favorit i repris!


Under ett antal veckor kommer ca 60 st femteklassare från Fredriksbergskolan att jobba fram en egen tidning. BTH ställer upp med lokal, datorer och handledning. 

Projektet provades första gången förra året och slog så pass väl ut att det genomförs igen.
Skolans 3 femteklasser förlägger 3 förmiddagar var på BTH där de får hjälp av Charlie Svahnberg och Mikael Roos att procudera och sätta samman artiklar till tidningen. Man kommer kunna läsa om Ronaldinho, träslöjd, hästar, hundar och annat som femteklassarna intresserar sig för.

-Vi har förberett oss innan vi kom hit genom att ta fram fakta till en eller två artiklar som ska in i tidingen, berättar Albin Kindvall som för dagen jobbar på en artikel om träslöjd. Klasskompisen Anton Petersson skriver om abborrar.

   

Eleverna får låna var sin dator där de skriver in sina texter och letar bilder på internet. Några elever har lånat en kamera och fotograferar flitigt för att kanske lägga in några bilder till sina texter.

-Det är viktigt att jag skriver så att alla förstår. Det kan ju vara så att de som läser inte vet lika mycket om ämnet som jag gör, så det tänker jag på, säger Axel Gustavsson om sin handbollsartikel.

Ebba Jämtdal har valt att skriva och berätta om Fredriksbergsskolan. -Det fick bli det för att det var så svårt att hitta något att skriva om.

Så här långt har eleverna bara jobbat med sina texter och bilder berättar barnens lärare, Meta Steinbach. I nästa skede får de jobba med redigering och montering. Så om några veckor kommer klass 5c på Fredriksbergsskolan att publicera klassens första tidning.

Publicerad på BTH's webbplats: 

http://bth.se/com/com.nsf/sidor/fredriksbergsskolan-besoker-bth

torsdag 11 juni 2009

Välkommen till Software Engineering, Robert!


Foto: Bass Nilsson, Ystads Allehanda

En blivande pt-student, Robert Sundström, börjar på Software Engineering programmet nu till hösten. Hans avslutande sitt projektarbete vid John Bauergymnasiet nu i juni och det blev till en artikel i Ystads Allehanda.

Kul Robert! Och välkommen till hösten!

Artikeln finns att läsa på Ystads Allehanda: Student i en klass för sig
– Robert har gjort ett mycket avancerat projektarbete inom programmering. Nivån ligger långt över vad som kan förväntas, mycket hög klass, säger utbildningsansvarige Karl-Erik Bolin

Här hittar du Roberts blog:
http://robertsundstrom.wordpress.com/

fredag 5 juni 2009

Gör ett ex-jobb hos Ericsson i Indien våren 2010

Specialerbjudande till dig som nu gått ut 3:an och vill fortsätta dina studier i ett år till och nå en magisterexamen i programvaruteknik eller datavetenskap.

Ericsson i Chennai, Indien erbjuder 4 platser under januari-maj, 2010, för att genomföra ett examensjobb. Ericsson betalar till viss del uppehälle, resa och kanske någon fickpeng. Troligen hjälper de till att ordna bostad.


View Larger Map

Ni kommer få 3 handledare, en från Ericsson, en från BTH och en från det indiska universitetet Indian Institute of Technology Madras (IIT Madras).
"The Indian Institute of Technology Madras (IIT Madras) is an elite engineering and technology school located in Chennai (formerly Madras) in southern India. It is officially recognized as an Institute of National Importance by the Government of India and is regarded as one of the finest engineering institutions in India."
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Indian_Institute_of_Technology_Madras
  • http://www.iitm.ac.in/
I mina öron låter detta som ett lysande erbjudande. Det riktar sig främst till er som nu går ut programmen Software Engineering och IT-security eller Civilingenjörer i Data/Programvaruteknik som genomgått projektkursen.

Vi kan skräddarsy ett magisterprogram till er som åker genom att ni läser 4 kurser under hösten på BTH och våren tillbringar ni hos Ericsson och gör exjobbet. Totalt 60hp. Det blir en magisterexamen i Programvaruteknik alt. Datavetenskap.

Examensjobbet genomförs alltså hos Ericsson i Chennai och ni är där mellan januari till början av maj. Därefter blir det så varmt så att en resa till Sverige är att föredra. Under maj så slutför ni exjobbet i Sverige och presenterar det på BTH i början av juni.

Denna möjlighet har kommit fram genom våra kontakter med Indiska universitet och Ericsson i Indien. Vi kan anta att ett sådant här uppdrag banar god väg för en karriär inom Ericsson, i Sverige eller utomlands.

Kontakta mig vid intresse. Snabbt som attan.

torsdag 2 april 2009

Tony G, årets lärare 2006

Tony Gorschek har blivit utnämnd till Årets lärare vid Blekinge tekniska högskola.
- Det är roligt eftersom jag också anses som en av de hårdaste lärarna, säger han.


I och för sig hände detta 2006 men det förtjänas att nämnas här. Läs artikeln i Sydöstran. Och ni som träffat Tony vet att han inte är att leka med.

Läs mer om Tony på hans hemsida:
http://gorschek.com/

Läs artikeln i sin helhet. Årets lärare ställer krav (Sydöstran)

Artikeln: Årets lärare ställer krav

Det är studentkåren som utser Årets lärare, på förslag från studenterna. Och att det just kommer från studenterna uppskattar han extra mycket.
- Jag har alltid min dörr öppen för studenter som kommer och undrar över någonting.
Tony Gorschak är lärare och forskare i programvaruteknik. I våras lade han fram sin doktorsavhandling, och nu är han anställd som forskningsassistent. Som doktorand ingick det i tjänsten att undervisa 20 procent av tiden.
- Men i realiteten var det snarare 30, säger han.
- Det är en stor fördel för studenterna att ha doktorander som lärare. Det innebär att de får direktkontakt med det allra senaste på forskningsfronten.
- Mina studenter läser färska vetenskapliga artiklar, istället för gammal skåpmat i böcker.
Överhuvudtaget tycker han att det är bra klass på undervisningen på Blekinge tekniska högskola.
- Jag har själv läst på Chalmers i Göteborg, i Lund och här på BTH. Och de bästa och mest engagerade lärarna har jag haft på BTH.
Högskolans litenhet gör att avstånden blir korta mellan lärare och studenter.
- När jag var en av 400 som läste matematik på Chalmers såg jag aldrig till min professor.
Tony Gorschak har mest hållit kurser på D-nivån, för studenter som går vidare till magisterutbildning efter sina grundstudier. Och på den nivån ska man kunna ställa höga krav, menar han.
- Jag håller mest kurser tillsammans med Mikael Svahnberg - som också borde fått priset. Vi börjar alltid med att vara mycket tydliga med vilka krav vi ställer. En del blir lite chockade. Men det ska vara tufft. De är ingenjörer och läser en av Europas bästa utbildningar i programvaruteknik.
Tony Gorschak talar mycket om att lära studenterna "ingenjörsmässighet":
- En deadline är en deadline när våra studenter ska lösa en uppgift. Som ingenjör får man vissa resurser och tidsramar för att fullgöra en uppgift. Då gäller det att hålla de ramarna, eller på ett bra sätt kunna motivera varför man behöver mer resurser.
- Samtidigt uppmuntrar vi också ifrågasättande.
- Jag och Mikael håller inte alltid med varandra, vi kan diskutera inför klassen och visa att det finns flera lösningar på samma problem.
Under de senaste åren har programvaruteknik och andra datatekniska ämnen fått mycket färre svenska studenter och många fler utländska.
- Med färre svenska sökande har man också sänkt kraven för att komma in, och det märks på sämre baskunskaper, inte minst i matte.
- Många av studenterna från Indien, Pakistan och Kina är betydligt bättre på matematik än våra svenska studenter, överhuvudtaget har de bra teoretiska kunskaper.
- Samtidigt märker man en kulturskillnad. De flesta utländska studenter kommer från skolsystem där det handlar om att lyssna och lära. Våra svenska studenter är bättre på att diskutera och lösa problem.
- Den bästa kombinationen är att sätta ihop en duktig svensk och en duktig pakistanier, menar Tony Gorschek.

Jan Hinderson
Publicerad 2006-10-24 03:00. Senast uppdaterad 2007-02-21 14:37
sydostran.se

A Multi-Agent Potential Field based approach for Real-Time Strategy Game bots

Inbjudan till Johan Hagelbäcks lic-seminarie.

/Mikael

You are welcome to attend Johan Hagelbäck's licentiate seminar at the School of Information and Communication Technology, Blekinge Institute of Technology.

Time :
10-12, April 17
Place :
Smaragden, Soft Center Ronneby

Thesis title :
"A Multi-Agent Potential Field based approach for Real-Time Strategy Game bots"
Research education subject :
Computer Science

Examiner and advisor:
Professor Paul Davidsson, BTH
Main Advisor: Associate Professor Stefan Johansson, BTH
Assistant Advisor: Professor Craig Lindley, BTH

Opponent: Julian Togelius, Istituto Dalle Molle di Studi sull'Intelligenza Artificiale, Lugano, Schweiz


The thesis is available at: http://www.bth.se/tek/jhg.nsf/sidor/lic

After the seminar there will be some refreshments. Please contact Monica Nilsson (monica.h.nilsson@bth.se or 0457-385842) if you intend to participate.

Please forward this information to anyone who might be interested in this matter.

Abstract:

Computer games in general and Real-Time Strategy (RTS) games in particular provide a rich challenge for both human- and computer controlled players, often denoted as bots. The player or bot controls a large number of units that have to navigate in partially unknown dynamic worlds to pursue a goal. Navigation in such worlds can be complex and require much computational resources.

Typically it is solved by using some sort of path planning algorithm, and a lot of research has been conducted to improve the performance of such algorithms in dynamic worlds. The main goal of this thesis is to investigate an alternative approach for RTS bots based on Artificial Potential Fields, an area originating from robotics. In robotics the technique has successfully been used for navigation in dynamic environments, and we show that it is possible to use Artificial Potential Fields for navigation in an RTS game setting without any need of path planning.

In the first three papers we define and demonstrate a methodology for creating multi-agent potential field based bots for an RTS game scenario where two tank armies battle each other. The fourth paper addresses incomplete information about the game world, referred to as the fog of war, and show how Potential Field based bots can handle such environments. The final paper shows how a Potential Field based bot can be evolved to handle a more complex full RTS scenario. It addresses resource gathering, construction of bases, technological development and construction of an army consisting of different types of units.

We show that Artificial Potential Fields is a viable option for several RTS game scenarios and that the performance, both in terms of being able to win a game and computational resources used, can match and even surpass those of traditional approaches based on path planning.

onsdag 11 mars 2009

PT-Per driver nimble.se


Lite kul att se när gamla studenter syns i pressen. Skoj att se vad de håller på med och hur det går för dem. Fick ett tips om en tidningsartikel. Tidningsartikeln handlar om nimble.se som är skapad av Per Jacobsson från Växjö. Per började sina studier på BTH år 2000.

Läs artikeln:
http://www.smp.se/nyheter/vaxjo/per-vill-ta-over-sverige-med-nytt-internetnatverk(1198288).gm

Kolla in hans sociala nätverkssite:
http://www.nimble.se/

Har du tips om gamla PT-studenter som syns i vimlet så maila mig, mos@bth.se.

måndag 9 februari 2009

Funderar du på utlandsstudier?

Ronneby, 11 februari 2009, Kl.15.00–17.00, Soft Center, Sal Venus
Karlskrona, 12 februari 2009, Kl.15.00–17.00, Campus Gräsvik, Sal 5320

Nu har du chansen att komma och lyssna på studenter som har åkt på utlandsstudier och utlandspraktik, men också höra en av våra utbytesstudenter från Europa som studerar på BTH berätta om hur det är att vara utbytesstudent och leva i ett annat land.

Vi har även bjudit in några personer från näringslivet som kommer att berätta om sina erfarenheter av att arbeta internationellt och hur utlandserfarenhet under studietiden kan vara en konkurrensfördel på arbetsmarknaden.

Det kommer också ges information om hur du söker, vilka universitet vi samarbetar med samt vilka stipendiemöjligheter som finns.

VÄLKOMNA

/Internationella avdelningen (utlandsstudier@bth.se)

pt90, vad hände med dem?

1990 var det dax för första årskullen programvarutekniker att stiga över tröskeln till Högskolan i Karlskrona/Ronneby (som det hette på den tiden). Första året gick i Svängsta och därefter skedde en flytt till Ronneby där nästan samtliga studenterna fick bo i Villa Viola i Brunnsparken. En härlig miljö.

I skolkatalogen från 1991-92 tar vi en titt på deras skolfoto.

From Skolkatalogen

Visst ser de städade och ordentliga ut?

På deras tid var labbsalarna fulla med Sun Sparc 1/1+ och Sun ELC. Operativsystemet hette Sun Solaris 4. Servern hette Jupiter. Visste ni förresten att Jupiter brann en het sommardag 1994? Men det är en annan historia. Jupiter finns nu sparad i ett hemligt rum på BTH och kommer presenteras och återanvändas en vacker dag.

Det fanns tre olika labbsalar och de var ofta full av studenter, dag som natt. På denna tiden var det inte vanligt att ha en pc hemma. Hade man dator, så var det en Amiga, C64 eller SpectraVideo.

Ibland undrar man vad som hände med dessa studenter, vad blev det av dem och vart tog de vägen? I dagens nätsamhälle så kan vi spåra några av dem på det professionella nätverket LinkedIn. Ska vi tjuvkika lite på deras professionella historia? Via deras publika sidor på LinkedIn kan vi läsa följande om dessa gamla PT-studenter. PT90, de första som tillverkades.

Maria Silvander (Sahlberg) (publik sida på LinkedIn)
Niclas Cedermalm, (publik sida på LinkedIn)
Mikael Roos, (publik sida på LinkedIn)

En litet utdrag ur CV:n från studenterna från pt90 ger följande arbetsgivare och titlar:

Software Engineer at Greenwave AS
Software Engineer at Systemutvecklarna i Södertälje
Consultant Stratiteq Sweden AB
Web manager at Alfa Laval
Key Account Manager at Framfab
Utbildare at AmuGruppen Hadar
Senior Consultant at Softhouse Consulting Baltic AB
Developer/SW Architect at Wireless Maingate AB
SW Architect/System Manager/Project Manager/Developer at Ericsson Software Technology AB
Technical product manager at Telenor Sverige AB
System Engineer at Telenor Sverige AB
Project manager at Netch Technology AB
Project Manager at Ericsson Software Technology

Spännande, det ser ut som om de växte upp och blev samhällsmedborgare allihop. En salig blandning av teknik och managers.

Vi önskar alla pt90:are lycka till i framtiden.
/pt90mr

onsdag 4 februari 2009

Studentporträtt, se07, Filip Ekberg

From Studentporträtt
Filip Ekberg
Ålder: 21 år
Kommer från: Halmstad
Pluggar: Software Engineering

Varför har du valt att studera programvaruteknik?

-Därför att det är så intressant. Jag brann för programmering långt innan jag började gymnasiet. Jag gillar att bygga och titta på hur saker utvecklas. Och det är intressant att se vad man kan göra i olika system. I dagens samhälle bygger allt på datorer och då är det kul att kunna vara med och styra den utvecklingen.

Vad fick dig att välja Blekinge Tekniska Högskola?

-Jag ville ha en utbildning med mycket programmering och jämförde därför olika utbildningar. Det bästa alternativet jag kunde finna var på BTH. Även en vän rekommenderade mig att söka hit. Och det har visat sig vara väldigt lyckat för mig. Jag trivs väldigt bra.

Hur var det att börja plugga direkt efter gymnasiet?

-Det var ett klockrent val- jag tvekade inte alls. Det är kul att plugga och lära sig nya saker. Dessutom är det svårt att komma vidare inom mitt område utan utbildning.

Vad tycker du om din utbildning?

-Jag är mycket nöjd med upplägget. Vi har stora valmöjligheter att välja bort och lägga till kurser. Det är bra. Då får jag en bred och samtidigt skräddarsydd utbildning. Våra föreläsare är hjälpsamma och de forskar i många intressanta ämnen där man som student kan få ta del av spännande resultat. Vi har även en del projektarbeten, både individuella och i grupp. Det ger både kunskap och erfarenhet. Och är även en bra möjlighet att etablera kontakter med företag.

Hur är stämningen på campus?

-Det är lugnt och bra. Lokalerna är fräscha här i Ronneby och det finns mycket bra tillgång på både studierum och datorer.

Vad vill du helst jobba med efter examen?

-Jag vill jobba utomlands, gärna i USA. Som programutvecklare finns det stora arbetsmöjligheter där.

Vad gör du om fem år?

-Då är jag säkert tillbaka i Sverige igen och bor i någon av de större städerna där programmeringen har sitt centrum och jobbar med mobil utveckling.


onsdag 21 januari 2009

LinkedIn och Programvaruteknik @ Blekinge Tekniska Högskola

LinkedIn har en grupp som heter Programvaruteknik @ Blekinge Tekniska Högskola. Där finner du både gamla och nya PT-studenter. Bra att ha för kontakter och folk som söker jobb och folk som vill anställa.

LinkedIn är ett av flera professionella nätverkssiter. För dig som är ny student så är medlemslistan ett bra uppslagsverk över gamla PT-studenters CV och vilka jobb och titlar som de egentligen får efter sin examen och efter en tid i arbetslivet.

Det kan bli en hel del spännande läsning. Någon på listan kan bli din första chef kanske...